Woensdagavond werd in het journaal – verkeerdelijk en geheel onbedoeld – de indruk gewekt dat bio-ingenieurs geen werk vinden. Deze tekst is een reactie hierop en is opgesteld door de decanaten van de bio-ingenieursfaculteiten van KU Leuven en UGent. Een verhaal van semantiek, kort-door-de-bocht gaan en ongelukkig gekozen uitspraken…
De tewerkstelling van afgestudeerde bio-ingenieurs zit in stijgende lijn. In het afgelopen jaar was nog slechts 2,4% van de afgestudeerde bio-ingenieurs niet aan het werk, in vergelijking tot 6% drie jaar geleden.
Dat blijkt uit de tewerkstellingscijfers van VDAB en uit een bevraging van de Universiteit Gent bij de afgestudeerde bio-ingenieurs van de afgelopen vier jaar. “Deze cijfers liggen in dezelfde lijn als wat bleek uit een bevraging bij onze afgestudeerden: 76% van de afgestudeerde bio-ingenieurs was al binnen 3 maanden aan de slag op de arbeidsmarkt“, aldus Marc Van Meirvenne, decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent. “Binnen 6 maanden vond maar liefst 93% een job. En binnen 9 maanden hadden ze allemaal werk gevonden.”
Vraag bij bedrijven
Dat bio-ingenieurs gegeerd zijn op de arbeidsmarkt, blijkt ook uit de stijgende vraag bij bedrijven. Zij rekruteren steeds vroeger op het jaar, om hun vacatures op tijd te kunnen invullen met de meest getalenteerde studenten. “De jobsite van de VDAB bevat momenteel 325 open vacatures voor Bio-ingenieurs”, aldus Nadine Buys, decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven.
Decaan Van Meirvenne (UGent): “Ieder jaar hebben veel studenten al rond de paasvakantie een contract op zak. Het wordt zelfs moeilijk om de vacatures aan de universiteit voor doctoraatsposities of assistentschappen nog in te vullen.”
Ook op de bedrijvendagen die de onderwijsinstellingen organiseren, merken ze deze stijgende vraag. Van Meirvenne: “Dit jaar hebben maar liefst dubbel zoveel bedrijven deelgenomen aan onze bio-ingenieurbedrijvendag. Elk bedrijf had meerdere vacatures klaarliggen voor bio-ingenieurs en industrieel ingenieurs in de levende materie.” Aan KU Leuven is men vorig jaar moeten uitwijken naar een grotere locatie omwille van het sterk toegenomen aantal geïnteresseerde bedrijven.
Veelzijdige opleiding
Dat bio-ingenieurs steeds sneller werk vinden, komt niet enkel door de heropleving van de economie.
Decaan Buys (KU Leuven): “De opleiding tot bio-ingenieur is een zeer veelzijdige opleiding. Studenten krijgen een brede wetenschappelijke basis én worden aangeleerd om problemen aan te pakken als ingenieur. Het is dat wat hen onderscheidt op de arbeidsmarkt.”
Volgens haar kennen we momenteel zelfs een hype in de bio-sector door de grote rol die deze speelt in tal van maatschappelijke uitdagingen.
Infodagen Bio-ingenieur
Wie wil studeren voor bio-ingenieur, komt op de infodagen alles over de opleiding te weten.
- Universiteit Gent: zaterdag 10 maart
- KU Leuven: zaterdag 17 maart