De Winnaars van de VBI Student Research Awards 2017

Op 17 oktober organiseerde VBI het slotevent van de Student Research Awards. Hier proberen we het harde werk van zowel bachelor- als masterstudenten in de verf te zetten en verkiezen met behulp van een vakjury de winnaars van deze competitie.

De vakjury bestond dit jaar uit:

  • Anne-Marie Vangeenberghe: woordvoerder van de Boerenbond en voormalig anker aan de faculteit voor externe relaties. Een van de redenen waarom we vandaag nog een Bio-ingenieus lezen.
  • Ine Rombouts: medewerker aan de expertisecel onderwijsverstrekking en -ondersteuning van onze faculteit. Tot voor kort proteïnealleskenner in het Labo levensmiddelenchemie en biochemie.
  • Stefan Ruyters: financieel beheerder uit onze eigen stal, maar tevens ook alleskenner in systemen die de aarde kunnen redden. Richtte net een bedrijfje op ter ondersteuning van bio-gebaseerde economie.

Uit een totaal van bijna 50 bachelorproeven werden er in de voorrondes 7 geselecteerd, waarvan 5 van de FBIW en 2 van de FIIW. Zij maakten per groep een poster die ze voorstelden tijdens de posterbeurs. Zowel de jury als het publiek mocht vragen stellen. De winnaars worden hieronder opgelijst en ontvangen per groep een cheque ter waarde van €250:

Na regen komt interceptie (FBIW)

Een project van Sebastian Apers, Johanna Van Passel, An Vanvelthoven en Kelly Wittemans onder leiding van Jeroen Degerickx, Bjorn Rombouts en Vincent Smets. (Promotor: Prof. Ben Somers)

Het effect van tyndalisatie op bacteriële endsporen bij de gele meelworm (FIIW)

Een project van Leen Claes, Soraya Goossens, Ellen Raeymaekers, Leen Van Campenhout, Dries Vandeweyer.

Tijdens de voorrondes van de masterproeven werd al snel duidelijk dat het dit jaar een uiterst spannende competitie zou worden. Met 33 inschrijvingen had de jury dan ook de handen vol om alle artikels van max. 500 woorden te evalueren. Hierin moesten de kandidaten hun werk thesiswerk van het afgelopen jaar uitleggen in eenvoudige termen waar vooral ook het maatschappelijke belang moet blijken. Een selectie van 3 kandidaten mocht hun werk voorstellen in een presentatie, waarna jury en publiek vragen konden stellen. En de winnaar is:

Ruth Vanderschueren over ijzeroxide nanopartikels voor de remediatie van met arseen vervuild grondwater: batch- en kolomstudies. (Promotor: Prof. Erik Smolders)

Zowel het zeer relevante maatschappelijke kader van deze studie als de heldere en duidelijke uitleg werd door de jury enorm geapprecieerd. Tijdens de vragen ronde bleek haar kennis van zake over het onderwerp de doorslag te geven. Ze ontving hiervoor een cheque ter waarde van €500, een ticket voor de Comedy Night én de titel van beste masterproef aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen 2017.

Het podium voor de beste masterproeven wordt vervolledigd door Robin Coeck en Laure Verstraete. Zij ontvangen elk een cheque ter waarde van €100 en een ticket voor de Comedy Night van VBI op 8 december.

Dank aan alle medewerkers, juryleden en kandidaten!