Op maandag 14 oktober vond de finale van de VBI Student Research Awards plaats in het auditorium van de 2e hoofdwet. Hier konden studenten en ex-studenten de degens kruisen voor de titel van beste bachelor- of masterproef van 2019. De gerenommeerde vakjury bestond uit drie alumni met elk een carrière in een andere sector. Zo werkt Isabella François als wetenschappelijk uitgever bij ACCO, terwijl Luk Daenen aan het hoofd staat van de globale onderzoeksafdeling “Gist en Fermentatie” bij AB InBev. Vincent Mahieu mocht het trio vervolledigen met een hele brok ervaring in verschillende sectoren, maar fungeert nu als directeur-generaal voor het departement Pensioenbetalingen bij de Federale Pensioendienst.

Niet enkel de vakjury mocht bepalen wie de winnaar werd, ook het publiek mocht stemmen. Eurovisiesongfestivalgewijs worden deze scores uitgedeeld aan de kandidaten. De aula zat nagenoeg vol en er werden meer dan 150 stembiljetten geteld voor zowel de bachelor- als masterproeven.
Inschrijven voor de beste bachelorproef doe je door een goede poster te maken tijdens het BIG-project in de 3e fase. Op het einde van het semester presenteren alle groepjes hun werk aan een jury en hun collega’s. De vijf beste posters, zoals gequoteerd door de jury, worden weerhouden om tijdens de Student Research Awards hun werk nog eens extra in de kijker te zetten. Zowel jury als publiek waren het eens betreffende de winnaar. Emiel De Rieck, Janne Reynders, Lowie Inghelram en Nina Barua wonnen de eerste prijs met hun poster “Biohacking for the South: toward self-sufficiency in molecular biology reagents in developing countries”. Dit project stond onder leiding van Prof. Jan Paeshuyse. De studenten gaan naar huis met een cheque van €250.

De kwaliteit van de masterproefpresentaties was bijzonder hoog, ondanks dat dit de eerste keer was voor de meeste laureaten om voor een publiek te spreken van meer dan 150 mensen. Zowel bij publiek als jury was het zeer spannend tussen twee kandidaten, maar uiteindelijk ging Hester Blommaert aan de haal met de eerste prijs. Ze legde met veel enthousiasme uit dat het alsnog veilig is om chocolade te eten, maar dat we in Ecuador broodnodig op zoek moeten naar een manier om de cadmiumopname door cacaoplanten te verminderen. Een van deze mogelijkheden zou kalk zijn, al hangt het er maar vanaf hoe je deze aanbrengt in de bodem. Dit onderzoek deed ze aan het labo van Prof. Smolders. Zij gaat naar huis met een cheque van €500 én de titel van beste masterproef van 2019. Proficiat!

Een fotoverslag kan u hier terugvinden. VBI wil graag alle laureaten, studenten, juryleden en organisatoren bedanken om deze wedstrijd mogelijk te maken. Nog een speciaal woordje van dank aan het baarrteam van LBK dat de receptie achteraf verzorgd heeft. Bedankt en tot volgend jaar!