Op 5 november organiseerde VBI samen met Alumni Ingenieurs een avond rond het thema ‘Water’. Hoe verandert de watervoorziening in België als gevolg van de klimaatverandering? En hoe kunnen we ons waterbeheer aanpassen om mogelijke watertekorten aan te pakken?
Als eerste presenteerde prof. Willems van het Burgerlijke Bouwkunde de data over het effect van het veranderende klimaat en de urbanisatie in België op de watervoorziening. Tien jaar geleden is een evolutie begonnen waarin België lijdt onder drogere periodes, maar ook meer overstromingen. Prof. Willems benadrukte dat een beter waterbeheer nodig is vanwege deze evolutie. Hoewel er al enkele oplossingen zijn, is er nog veel werk. In de eerste plaats moeten we het water beter vast houden en schoon houden, in plaats van het gebruikte water op te vangen en schoon te maken. Zowel op grote als op kleine schaal kan dit worden uitgevoerd. Een klein zuiveringssysteem om al het water dat wordt gebruikt voor douchen en schoonmaken in elk huis te reinigen en opnieuw te gebruiken, zou bijvoorbeeld al veel water besparen. Bovendien zou de infrastructuur in België, en meer bepaald Vlaanderen, moeten evolueren naar bio-gebaseerde oplossingen, bijvoorbeeld met wegen die zo zijn gebouwd dat regenwater wordt opgevangen, wat resulteert in minder overstromingen en meer waterreserves voor in de zomer.

Vervolgens legde prof. Mathijs van het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen uit hoe deze mogelijke oplossingen kunnen worden geïmplementeerd in onze infrastructuur, huizen en levens. De overgang van een visie naar actie zal veerkrachtig moeten zijn om te werken. De belangrijkste factoren om rekening te houden voor een efficiënte transitie zijn bevolkingsdichtheid, inkomensgroei, politieke besluitvorming en cultuur.
Aanpassingsvermogen en transformeerbaarheid zijn noodzakelijk om de efficiëntie van watergebruik, waterbuffering en waterregulering te verhogen.
Prof. Erik Matthijs – Waterforum
Naar de visie van de overheid en de industrie op vlak van waterbeheer werd gepolst tijdens een debat met Bernard De Potter, administrateur-generaal van de Vlaams Milieumaatschappij, en Maarten Everaert, coördinator beleidsoverleg integraal waterbeheer bij Aquafin. Beide partijen bevestigden de noodzaak van goed waterbeheer, maar gaven ook meer context over de complexiteit hiervan. Het zal nodig zijn om eerst de hoeveelheid beschikbaar water en het watergebruik in Vlaanderen in kaart te brengen alvorens een efficiënter watergebruik te plannen. Nadien was er de mogelijkheid om tijdens een receptie te netwerken en de toekomstperspectieven voor waterbeheer te bespreken.
