IE-Net (het vroegere TI) is een vzw die voor KVIV en VIK de “beroepsorganisatie” vormt. Een beetje de sales en marketing afdeling van de ingenieursvereniging, zeg maar, welke in staat voor werving, promotie, events,… Sinds enkele jaren organiseren zij voor KVIV en VIK ook de “thesisprijzen”: pas afgestudeerden met de 20% hoogste quoteringen mogen een poster van hun eindwerk insturen.
Deze wordt door een jury van alumni beoordeeld – eerst schriftelijk (telt voor 70% mee) en tenslotte krijgen de jonge alumni ook de gelegenheid tijdens een event hun poster mondeling toe te lichten aan groepjes juryleden.
De posters over de masterproeven worden ingedeeld in zes thematische categorieën en beoordeeld volgens vier criteria: marktwaarde, maatschappelijke meerwaarde, kwaliteit van het werk en kwaliteit van de communicatie. De eerste twee criteria tellen het hardst mee (wat, gezien een masterproef een wetenschappelijk werk is enerzijds en de thesisstudent niet altijd impact heeft op de “sexyness” van het onderwerp, soms wat wenkbrauwen doet fronsen).
De prijsuitreiking is elk jaar een groot evenement. Zo ook dit jaar, met als locatie het Autoworld-museum aan het Jubelpark, een half uurtje stand-up comedy van Nigel Williams en een licht verteerbare lezing over het werk van de KMO “Go Mobile” en organisatie BE-mobile over de meetsystemen en software die zij gebruiken om verkeersinformatie te verzamelen.
Het belangrijkst van al zijn echter de deelnemers en hun posters. Dit jaar stuurden zeven bio-ingenieurs van Leuven een poster in. Vier van hen vielen in de prijzen! Eline Lebbe (“Ontrafeling van het werkingsmechanisme van een suikerbindend bacteriotoxine”), Joost Van Aelst (“Ontwikkeling van hiërarchische Ru-zeolieten voor de productie van geconjugeerde oliën”), Deborah Decrop (“Optimization of gold adhesion on optical fibers for reusable biosensors”) en Sami Hemdane (“Tarwefructanen in brood”) bewezen wederom dat de masterproeven aan deze faculteit niet te onderschatten zijn.
Proficiat allemaal!
Er zaten maar drie VBI bestuursleden in de jury, die ca veertig personen telde, dus daar zal het niet aan gelegen hebben. Leuk detail: één van de laureaten, Eline, is sinds kort de jongste alumnus in de Raad van Bestuur van VBI.
De andere drie kandidaten, Julie Vancauwenbergh, Nathalie Mariën en Tijs Ennaert, verdienen trouwens ook zeker een vermelding op deze site voor hun puike inzendingen!
Op 15 april wordt er ook weer een VBI-thesisprijs georganiseerd, waar we deze young potentials misschien ook terug tegenkomen.