Lezing Marc Van Ranst

Afbeeldingsresultaat voor Marc van ranstEbola-uitbraken, de opkomst van het Zika-virus, AIDS in Afrika, resistentie tegen tuberculose, een recente mazelenuitbraak in Europa. Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwe infectieziekten, of infectieziekten waarvan we dachten ze onder controle te hebben.

Wees welgekomen op deze lezing van Marc Van Ranst op 23 november in Diepenbeek. Leden van KVIV + partner schijven rechtstreeks in via IE-net: https://www.ie-net.be/vanranstDe andere leden van VBI kunnen inschrijven via mij aan dezelfde prijs (€10 pp) uiterlijk tot 13/11. Graag dan een seintje aan wim-mertens@outlook.com + betaling op het gekende rekening-nummer BE51 103-2062602-62 met vermelding “Van Ranst”.

Waar men begin jaren ‘70 nog optimistisch was over de bestrijding van deze ziekten met de uitroeiing van pokken, beseft met slechts enkele decennia later dat de strijd nog lang niet gestreden is. Met wereldwijd nog steeds 15 miljoen doden per jaar, en headers op wetenschappelijke sites als “2017: het jaar waarin 3 miljoen kleuters sterven aan infectieziekten”, kunnen we niet ontkennen dat virussen en bacteriën de menselijke wetenschap en technologie steeds een stap voor lijken te zijn. Hoe komt het dat we voor deze uitdaging blijven staan? Welke factoren beïnvloeden dit fenomeen?  Is onze technologische vooruitgang werkelijk een oorzaak voor de toename van (nieuwe) infectieziekten? Maar vooral: kunnen we er iets tegen doen? En wat brengt de toekomst ons?

Deze en nog meer vragen komen aan bod tijdens deze boeiende avond, waarbij viroloog Marc Van Ranst zijn visie en expertise op infectieziekten zal toelichten.

Programma :

  • 19:30 uur: Ontvangst Auditorium H2, UHasselt, campus Diepenbeek
  • 19:45 uur: Start lezing
  • 21:00 uur: Einde lezing /vragen, nadien  receptie in de wintertuin
  • 22:00 uur: Einde