Plant een boom

Bomen, dacht ik tijdens de vele autoritten in het kader van de dataverzameling van mijn doctoraatsonderzoek (naar taalverwerving bij kleuters), ik moet straks bomen planten. Vier jaar later ben ik op zoek naar organisaties waaraan ik bomen kan doneren. Gemeenten, natuurverenigingen, … Ze vinden mijn idee erg sympathiek, zeggen ze, maar er bestaat nog geen systeem voor dus het gaat niet.

Totdat VBI in beeld komt. Ook VBI is mijn idee genegen en stampt zelfs eigenhandig een fonds uit de grond. Een fonds dat nieuwe bomen schenkt aan het universiteitsbos en, daarmee, de wereld.

Bomen, denk ik, nu kan ik eindelijk bomen doneren – en wel om drie redenen:

Allereerst ter compensatie van de uitlaatgassen die ik veroorzaakte tijdens de dataverzameling. Ten tweede als symbool voor het verder mogen groeien van de kleuters, ondertussen al grote kinderen, in een omgeving waar ze graag zijn en graag gezien worden. En, ten derde, omdat sommige mensen in je leven eigenlijk bomen zijn. (Frijns, 2017)

Carolien Frijns

Deze krachtige getuigenis kregen we in onze bus van Carlien Frijns! Ze is wetenschappelijk medewerkster bij het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven). Het project waar ze het over heeft? Dit gaat over het engagement van VBI om elk jaar een actie op poten te zetten om bomen te planten. Vorig jaar deden we dit al een keer in het universiteitsbos in Achel. Op dit moment zijn we de administratieve kant aan het bekijken om een waar fonds op te richten om deze acties te bundelen. Meer informatie volgt binnenkort, maar als u nu al zin heeft om hier uw steentje/boompje aan bij te dragen, mag u ons vrijblijvend contacteren via info@vbi-kuleuven.be