SRA 2020: Because your grandparents deserve it!

Esther Staes, Lili Sluys en Maroussia Agneessens

Aangezien een posterbeurs dit jaar helaas geen optie was hebben wij voor deze editie van SRA de vragen reeds gesteld voor u. Hier onder kan u de antwoorden lezen van Ester, Lili en Maroussia op deze vragen. Daarna kan u, op basis van deze antwoorden en de poster, uw stem uitbrengen via onderstaande link. Opgelet, dit kan maar één keer! De winnaar van de prijs voor beste bachelorproef 2020 zal verkozen worden op basis van uw stem (het publiek) en op basis van de beoordeling van de vakjury. Het stemformulier is open tot vrijdag 18 december 23u59.

https://kuleuven.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eXUH7dLMNqAlftr

Waarom is je onderzoek relevant voor de maatschappij?

Wanneer men vandaag de dag nadenkt over eetstoornissen, wordt er vaak in eerste instantie gedacht aan obesitas of zwaarlijvigheid, en in veel mindere aan ondervoeding en malnutritie. Bijna 1/5e van de Europese populatie is 65 jaar of ouder, een aandeel dat in de komende jaren enkel maar zal toenemen. Spijtig genoeg neemt ook het voorkomen van malnutritie in deze seniorenpopulatie toe. Hoewel er al veel onderzoek is verricht in de context van obesitas, is het onderzoek naar malnutritie schaars. Senioren vormen een kwetsbare groep in de maatschappij (cfr. Huidige Covid-19 pandemie) en het is belangrijk hun welzijn te beschermen. Door grondig wetenschappelijk onderzoek uit te voeren kunnen we proberen de oorzaak van malnutritie bij senioren aan te pakken.

Als jullie een miljoen euro zouden krijgen, wat zouden jullie ermee doen om jullie onderzoek naar een hoger niveau te brengen?

Eerst en vooral zouden we een deel van dit geld investeren in het ontwikkelen en uiteindelijk aanbieden van onze enquête aan de seniorenpopulatie. De rechtstreekse betrokkenheid van zowel thuiswonende als residentiële senioren is essentieel om inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van de malnutritieproblematiek. Anderzijds zijn er ook financiële middelen nodig om ouderen te informeren omtrent malnutritie. Preventie en vroegtijdig herkennen en ingrijpen zijn cruciaal. Malnutritie kan namelijk verschillende gevolgen hebben, waaronder een hoger risico op infecties, een langere hospitalisatieduur en een hogere mortaliteit. Indien we ouderen en hun omgeving informeren over het probleem van malnutritie, kunnen we de prevalentie ervan misschien doen dalen.

Als jullie terug zou kunnen gaan in de tijd, wat zou jullie anders doen in jullie onderzoek?

Door de uitbraak van COVID-19 hebben we onze enquête, waarin we verschillende aspecten zoals sociaal leven, voedselopname of medicijngebruik in verband wouden brengen met het voorkomen van malnutritie bij ouderen, niet kunnen uitvoeren. Als terugkeren in de tijd mogelijk zou zijn, zouden we onze eigen opgestelde enquête uitvoeren. Dit door bijvoorbeeld ouderen digitaal te bereiken. Op deze manier zouden we onze eigen data bekomen die we dan zelf zouden kunnen interpreteren. Verder zouden we ons ook meer verdiepen in de verschillende oorzaken van malnutritie zodat we meer gerichte oplossingen voor ondervoeding kunnen vinden, en eventueel zelf een voedingsproduct kunnen ontwikkelen met bijvoorbeeld een bepaalde textuur of nutritionele waarde aangepast aan de noden van ouderen.