SRA 2020: Hoe houden we de kraan lopende?

Elena Bull, Elodie Van Hove, Anke Snauwaert en Sarai Liekens

Aangezien een posterbeurs dit jaar helaas geen optie was hebben wij voor deze editie van SRA de vragen reeds gesteld voor u. Hier onder kan u de antwoorden lezen van Elena, Elodie, Anke en Sarai op deze vragen. Daarna kan u, op basis van deze antwoorden en de poster, uw stem uitbrengen via onderstaande link. Opgelet, dit kan maar één keer! De winnaar van de prijs voor beste bachelorproef 2020 zal verkozen worden op basis van uw stem (het publiek) en op basis van de beoordeling van de vakjury. Het stemformulier is open tot vrijdag 18 december 23u59.

https://kuleuven.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eXUH7dLMNqAlftr

Waarom is je onderzoek relevant voor de maatschappij?

De vele krantenkoppen en nieuwsberichten liegen er niet om, het watertekort in Vlaanderen is groter dan ooit tevoren. In mei 2020 kwam er amper nog water uit de kraan in Overijse. De Watergroep moest reserveputten aanspreken om dit watertekort recht te trekken. Zo’n aanpak is mogelijk wanneer het om een tijdelijk en lokaal probleem gaat, maar het zal niet lang meer duren voor dit watertekort in heel Vlaanderen pijnlijk voelbaar wordt. Om zulke desastreuze situaties te vermijden is een snelle en ingrijpende aanpak nodig van zowel de overheid, de industrie als de Vlaamse bevolking. Hoe houden we de kraan lopende? Een mogelijke oplossingsstrategie vindt u in onze paper en op onze poster.

Als jullie een miljoen euro zou krijgen, wat zouden jullie ermee doen om jullie onderzoek naar een hoger niveau te brengen?

Een budget van deze grootte zouden we spenderen aan intensief onderzoek naar het gebruik van hydrogels voor de captatie van water uit de atmosfeer. Onze luchtvochtigheid is een gigantische bron van water aangezien die door de hydrologische cyclus op aarde telkens weer wordt aangevuld. Over dit topic is slechts beperkt en kleinschalig onderzoek gevoerd. Een toepassing die voldoende rendeert en op grote schaal toegepast kan worden, is nog ver weg, maar wel veelbelovend. De grotere oplossingen, omgekeerde osmose en artificiële aquifer aanvulling, die aan bod komen in onze paper zijn al dusdanig efficiënt en effectief dat bijkomend onderzoek, met een budget van 1 miljoen euro, geen noemenswaardige verbeteringen zou opleveren.

Als jullie terug zou kunnen gaan in de tijd, wat zou jullie anders doen in jullie onderzoek?

De paper die u momenteel kan lezen bevat vele berekeningen op basis van bestaande toepassingen. Deze toepassingen bevinden zich echter vaak op een plaats heel ver weg van Vlaanderen met een heel ander klimaat, een andere luchtvochtigheid, een andere zoninstraling enzovoort. In de berekeningen werd aan de hand van heel wat correcties en omrekeningen geprobeerd te voorspellen hoe deze toepassingen zouden functioneren wanneer ze in Vlaanderen nagebouwd zouden worden. Echter, deze zijn slechts een benadering. Het uitvoeren van enkele kleine experimenten omtrent SMAGs (Super Moisture Absorbing Gels) en dauwnetten zou al snel kunnen aantonen of de berekende opbrengsten van deze toepassingen ook aanleunen bij de werkelijkheid.