SRA 2020: Veilig bewaren van tomaten… O ZO’N uitdaging!

Ben Kerstens, Dries Croonen, Eline Vandyck en Jente De Schepper

Aangezien een posterbeurs dit jaar helaas geen optie was hebben wij voor deze editie van SRA de vragen reeds gesteld voor u. Hier onder kan u de antwoorden lezen van Ben, Dries, Eline en Jente op deze vragen. Daarna kan u, op basis van deze antwoorden en de poster, uw stem uitbrengen via onderstaande link. Opgelet, dit kan maar één keer! De winnaar van de prijs voor beste bachelorproef 2020 zal verkozen worden op basis van uw stem (het publiek) en op basis van de beoordeling van de vakjury. Het stemformulier is open tot vrijdag 18 december 23u59.

https://kuleuven.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eXUH7dLMNqAlftr

Waarom is je onderzoek relevant voor de maatschappij?

Van al het geproduceerde voedsel wordt helaas een groot deel weggegooid, onder andere door complicaties die tijdens het bewaringsproces optreden. Een goede bewaring is dus essentieel om de voedselketen te kunnen voorzien van verse en vooral veilige producten. Dit onderzoek richtte zich op het veilig bewaren van groenten en meer bepaald op de bescherming ervan tegen schimmels tijdens hun verblijf op de veiling. De maatschappelijke nood aan ons onderzoek wordt extra onderstreept door het feit dat de vraag rechtstreeks vanuit BelOrta kwam. Daarnaast zijn er nog andere maatschappelijke aspecten die van belang zijn bij een goede bewaring. Zo moet de bewaringsmethode zowel economisch als ecologisch verantwoord zijn en mag ze in geen geval zorgen voor kwaliteitsproblemen.

Als jullie een miljoen euro zou krijgen, wat zouden jullie ermee doen om jullie onderzoek naar een hoger niveau te brengen?

We zouden in de eerste plaats ons onderzoek graag uitbreiden. Voorlopig hebben we ons gericht op kleinschalige labo-experimenten waarbij we onze alternatieve methoden toepassen op schimmels die in onze regio voor problemen zorgen. Het zou natuurlijk interessant zijn om dit ook op grote schaal, in de gebruikte koelcellen en met de juiste gespecialiseerde apparatuur uit te testen. Daarnaast zou het ook boeiend zijn om hetzelfde experiment internationaal te organiseren. Uit onze literatuurstudie kwam namelijk naar boven dat de bederforganismen sterk kunnen variëren van land tot land. Tot slot zouden we graag meer focussen op het verder ontwikkelen van de desinfectiemethode op basis van het Capsicum-extract. Deze toonde beloftevolle resultaten, maar staat voorlopig nog in de kinderschoenen.

Als jullie terug zou kunnen gaan in de tijd, wat zou jullie anders doen in jullie onderzoek?

Het had een meerwaarde kunnen zijn om onze experimenten niet vooral te baseren op een literatuurstudie, maar nog meer op het advies van experten. Daarnaast hadden we graag zelf een experiment gedaan om te bepalen welke schimmels er precies aanwezig waren in de bewaarruimten van BelOrta in plaats van dit te baseren op de literatuur. Tot slot had het zinvol geweest om op voorhand langer stil te staan bij het multiplicatoreffect van onze staalnames. Ons originele plan was namelijk om in meerdere koelcellen en op meerdere plaatsen per koelcel stalen te nemen, maar zo kwamen we al snel uit op gigantische aantallen stalen en bijhorende materiaalkost. Een meer realistische verwachting vanaf dag 1 had ons deze teleurstelling kunnen besparen.