VBI.Fonds: €750 voor zuurkoolpotten in Ethiopië

Het VBI.Fonds werd enkele jaren geleden in het leven geroepen om goede doelen te steunen die affiniteit hebben met onze alumni. Zo hebben we al 900 bomen geplant in het bos in Hamont-Achel, hebben we bijgedragen aan de herstelling van de Watermolen bij het Arenbergkasteel en hielpen we het weeshuis Happy Home in Kenya.

Ook dit jaar waren we op zoek naar goede doelen en we vonden er eentje tijdens de inspirerende presentatie van Ellen Gorrens tijdens de VBI Student Research Awards. Ze deed haar masterthesis over Enset, ook wel eens de boom tegen honger genoemd. In Ethiopië wordt deze plant gefermenteerd en wordt ze in de vorm van Kocho dagelijks geconsumeerd. Ellen heeft in de Gamo Hooglanden van Ethiopië onderzocht hoe ze deze fermentatie beter kan sturen door o.a. het gebruik van de voor ons bekende zuurkoolpotten.

Zuurkoolpotten zijn dus een goed alternatief ter vervanging van de putten en erosas. De aankoop van geïmporteerde zuurkoolpotten door families in de Gamo Hooglanden is financieel echter onmogelijk.

Ellen Gorrens – Finalist VBI Student Research Awards

Zo’n zuurkoolpot kost voor ons ongeveer een €40, dus met €750 kunnen we toch al een aantal families vooruithelpen! Haar masterproef kaderde in een VLIR-UOS project onder leiding van Prof. Leen Van Campenhout (Campus Geel). Meer info kan u vinden in haar artikel.

Kent u of werkt u zelf voor een goed doel? Laat het ons weten via info@vbi-kuleuven.be en wie weet sponsoren we jullie in 2019!