VBI.Limburg: Bezoek Field Research Centre UHasselt – Ecotron Maasmechelen

Beste collega’s bio-ingenieur, landbouwingenieur, ingenieur scheikunde en landbouwindustrieën en partners,

VBI-Limburg heet iedereen van harte welkom op onze volgende bijeenkomst op donderdag 17 mei om 19u30 voor een bezoek aan het Field Research Centre van de UHasselt beter bekend als Ecotron.

De Ecotron is een uniek, hoogtechnologisch onderzoekscentrum waarin de Universiteit Hasselt samen met andere internationale partners de effecten zal bestuderen van klimaatverandering op onze natuur. Dit spiegelende onderzoekscentrum bestaat uit dertien hoogtechnologische ecosysteemkamers en is in totaal ruim 100 meter lang. De koepels hebben een hoogte van drie meter, de ‘verdieping’ waarop ze rusten vier meter.
In Europa is er enkel in het Franse Montpellier nog zo’n hoogtechnologische Ecotron. De installatie laat toe om met meerdere onderzoeksgroepen, elk met hun eigen expertise, de effecten te bestuderen die klimaatverandering zal veroorzaken in de onder- en bovengrond. “We zullen daarbij speciale aandacht besteden aan ondergrondse effecten”, zegt prof. dr. Jaco Vangronsveld, directeur van het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt. “Zo gaan we onderzoeken hoe en in welke mate de zogenaamde water- en nutriëntencyclus in de planten, bodem en bodemorganismen beïnvloed wordt door de langere en frequentere droogteperiodes. Die cycli worden namelijk niet enkel bepaald door fotosynthese, maar ook door de activiteit van bodemorganismen zoals schimmels, bacteriën, wormen en mijten.”

Programma:

  • 19.30 uur: ontvangst
  • 20.00 uur: presentatie en voorstelling van het FRC met historiek, ontstaan,
    onderzoekprojecten etc.
  • 21.00 uur: rondleiding met bezoek aan het Ecotron tot 22.00 u
  • 22.30 uur: afsluiten met een drankje vanwege het bestuur

Plaats:

Connecterra Hoofdtoegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen Zetellaan 54 3630 Maasmechelen (Eisden)

Inschrijving:

Opgelet: deze bijeenkomst is in samenwerking met IE-Net (KVIV). Het aantal inschrijvingen is beperkt: max 40 plaatsen. Gelieve dus de uitnodiging te accepteren via uw agenda of uw inschrijving door te sturen naar ondergetekende:

E-mail: wim-mertens@outlook.com
Telefonisch of per SMS 0475/45.01.41

Vermeld steeds of u alleen komt of met partner. Enkel inschrijven via VBI-Limburg of IE-Net (en dus niet bij beiden). We hopen op jullie talrijke aanwezigheid.

Met confraternele groeten,

VBI.Limburg
Wim Mertens Koen Quaghebeur Patrick Vanhollebeke, Luc Martens
Clem Verheyden, Marc van Dael, Elien Kerkhofs