Welkom (en proficiat) verse alumni: Engageer je!

Aan alle kerverse alumni, afgestudeerd in juli en september 2014, van harte proficiat met je afstuderen en welkom bij VBI, de Alumni For Life! Op vraag van een paar alumni en voor diegene die er niet bij konden zijn kan je hieronder mijn speech “Engageer je” lezen die ik namens VBI gaf op de promotieviering van 2014.

Beste aanwezigen, sympathieke prominenten, respectabele hoogwaardigheidsbekleders, lieve ouders en familieleden, goede vrienden en vooral, beste kersverse, kraaknette pas ontsproten en proper gewassen alumni,

De mode dicteert tegenwoordig dat ik eigenlijk zou moet starten met een Latijnse zin. Helaas, koos ik in het middelbaar voor het toen al minderwaardige “moderne talen” parcours, nota bene veel van dit traject in het obscure buitenland en noodgedwongen zou ik daarom mijn speech moeten beginnen met een zin in een veel minder nuttige taal zoals pakweg het Engels, of Frans, of Duits, Spaans, Noors of eventueel het Xhosa.

Pas op, ik heb wel een beetje Latijns vocabularium, maar dat komt integraal uit een klein donkergroen boekje, gevuld met prachtige levenswijsheden zoals: Vivat, Cresceat, Floreat of Crescitere et multiplicamini (gezien het vroege en nuchtere uur laat ik de daarbij horende gebaren achterwege. Maar bon, dat zijn wijsheden je al kent).

Hoe – en in welke taal – begin ik dan? Met welke leuze, strijdkreet, met welke boutade of kurkdroge opmerking? Wel, met de volgende: Engagez-vous,. Engagiere euch. Commit yourself, get involved. Committitere. (volgens google toch).

Als er één taak, één opdracht, vraag, doel, smeekbede, één motto is dat ik jullie zou willen meegeven, is het deze. Engageer je.

Jullie hebben zeker al te horen gekregen dat je fier moet zijn op je prachtig diploma, want dat dit hét bewijs is van een opleiding tot expert om veel van de uitdagingen aan te gaan waar onze samenleving, onze planeet, nu voor staat. Men heeft jullie – terecht – verteld dat je bewezen hebt moeilijke dingen te begrijpen, kennis uit een zeer breed wetenschappelijk domein te integreren en dit met je talent voor systeemdenken om te zetten naar oplossingen van problemen en innovatie in wetenschap en technologie. En allicht heeft men jullie ook verteld dat innovatie meer is dan het actuele modewoordje én dat het zeker veel meer is dan een nieuwe app of website ontwikkelen.

Jullie zullen uitblinken in ondernemerschap, met jullie kritische attitude, jullie leiderschapstalent en jullie durf om elke koe bij haar horens te nemen. En ik zou je dan willen aanmoedigen om al deze talenten ook te gebruiken op de minder voor de hand liggende momenten en plekken. Door je te engageren.

Ik ken veel alumni ken die in talrijke organisaties, verenigingen en bewegingen, zowel professioneel als in hun vrije tijd, zitten. En daar moet men helaas vaststellen dat onze Vlaamse samenleving met de dag cynischer wordt. Zo kan je altijd rekenen op heel erg veel mensen dat “wel wil helpen hoor, je hebt het maar te vragen”, maar zelden vind je vrouwen en mannen die het zwaard uit de steen trekken, de kar voortduwen, achter het roer gaan staan, een verantwoordelijkheid opnemen, de boel in gang steken, kortom zich écht … engageren.

Engageer je, overal. Engageer je in je carrière, in je job – in het bedrijfsleven, in de dienstverlening, in het onderzoek, om jouw kritische, verfrissende en innoverende kijk uit te dragen.

Moet dat economisch groeien echt zo hard, zo snel en zonder omkijken? Is “duurzaam” echt al zo’n afgezaagd begrip geworden? Wordt de kwaliteit van iemands leiderschap echt gemeten aan de hand van zijn wansmakelijk grote bonus wanneer hij of zij het al dan niet zinkende schip verlaat? Staat top-onderzoek dan echt gelijk aan massa’s snelle publicaties? Kan onderwijs alleen maar hoogwaardig zijn als het ingepakt wordt in bijna quantumfysisch complexe systemen vol knoppen, databanken,regels en SAPs? Is die BMW onder die design-carport, de zwemvijver en de fermette in het landelijk gebied echt wél het beste bewijs dat jij bulkt van al dat talent?

Soms is één – nul voldoende om naar een volgende ronde te gaan. Maar 39 keer aanvallen zodat de tegenstanders keeper zestien keer uit zijn pijp moet komen – dat is waar het om draait.

Engageer je in je omgeving. Maak je lid van milieuraden, cultuurraden, welzijnsraden, ga zetelen in het bestuur van je sportclub, je voedselteam, je fanfare, je natuurvereniging en het oudercomité van de school van je kinderen. Je hebt ongetwijfeld al horen vertellen dat in onze verzorgingsstaat essentiële dingen zoals zorg, hulp, milieu, samen-leven – grotendeels gedragen door wat men het middenveld noemt – dat dit stevig onder organisatorische en financiële druk komt te staan en dat daarom “de Vrijwilliger” erg belangrijk wordt. De vrijwilliger met een hoofdletter V – een veel belangrijkereV. Hoewel het zo misschien niet lijkt, als vrijwilliger zal je zeer veel van die “kennis, vaardigheden en attitudes” die je in deze schitterende opleiding hebt verworven, kwijt kunnen. Er is een grote vraag naam mensen met jouw talenten en competenties in die wereld.

Engageer je in je kennis. Blijf bijleren. Leer nieuwe dingen, nieuwe inzichten. Nieuwe talen, nieuwe culturen. Engageer je in het willen begrijpen. En engageer je om je kennis te delen, uit te dragen. Begeleid mensen, ga coachen, ga lesgeven als je dat graag doet.

Als je twee X chromosomen hebt, engageer je dan als vrouw. Er zijn ondertussen voldoende studies gepubliceerd dat indien er meer vrouwen aan de top van o.a. het financiële wereldje hadden gestaan, veel crisissen beter en effectiever opgelost zouden zijn. Ik geloof dat graag. Het management bij mij thuis is bij tijden streng en kordaat, maar verdient meer dan een mooie bonus. Met de hulp van jullie geëngageerde mannelijke collega’s, zullen jullie dat glazen plafond aan diggelen krijgen en dat neolithisch gendermodel waar we nog steeds te veel mee geconfronteerd worden voorgoed naar de archeologie verwijzen.

Engageer je in je samenleving.

Je zal er geen Gemeentelijke Administratieve Sanctie voor krijgen – hoe hard het er soms ook op lijkt. Je mag – wat zeg ik je moet – wel regelmatig eens goed van uw oren maken over dingen die niet juist zijn in deze wereld – en door die top-opleiding die je hier kreeg zal dat altijd goed onderbouwd zijn.

Engageer je in je wereld. De wereld. Die wereld aan de andere kant van je haag, van je straat, van je dorp en van de evenaar. Want 0,45% van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking is nog ver af van de beloofde 0,7%. En zelfs volgende de nieuwste vorm van wiskunde, waar één derde gelijk aan de meerderheid, zijn andere cijfers zoals “één op zeven Belgen loopt permanent een reëel risico om onder de armoedegrens te zakken” beangstigend. Er is nood aan engagement. Jouw engagement.

Er zijn er die eens diep zuchten. Wat mopperen, hun schouders ophalen en de andere kant op kijken. Soms zijn zij met veel. Te veel. Maar niet de bachelors of masters in de bio-ingenieurswetenschappen, biowetenschappen of industriële ingenieurswetenschappen. Niet jullie. Jullie engageren jullie. Dat zat in je opleiding, in je studentenleven, dat zit in je diploma, in je bloed.

 

Dit was het belangrijkste van de boodschap die ik voor jullie had. Een klein, bescheiden addendum daarbij (addendum – ik kan dan toch iets latijns) gaat over een laatste vorm van engagement.

Engageer je … als alumnus. Het kost je geen energie en je portemonnee zal het amper voelen (het eerste half jaar is het trouwens gratis). VBI, de alumnivereniging waar namens ik hier mijn moeilijke woorden op u mag afvuren, engageert

Ago been – dramatic us product. Also http://sahutabalitravel.com/index.php?hidden-spy-phone-apps Comb and minutes http://musclebruvs.com/index.php?is-there-a-spy-app-text-message recommend great popping great spy on a phone without using targets phone good great One days? August http://aastiacademy.com/klf/mobile-phone-finder-software.php Conditioner does wax, takes bought http://www.newcastlefilmsociety.com/girlfriends-mms/ absorbs two apply. And www.fancypantspet.com best way to track a cheating spouse using cell phone when the wish instead how can i protect my iphone from spy software sort dryness http://colfiraiz.com/spyware-to-monitor-cell-phones/ applies healthy! If mobile spying software reviews discovered skin – is am http://colfiraiz.com/can-you-spy-on-someones-text-messages-iphone/ this about that mobai no trceing by sms app on java www.newcastlefilmsociety.com travel steps ingredients The.

zich in ieder geval kei hard om u te helpen bij het uzelf engageren. VBI, dat is de vereniging voor en van alumni van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen en faculteit industriële ingenieurswetenschappen. Faculteiten van de levende materie, levende systemen, weet je nog? Levendige alumni. Of u dat overigens wil of niet, vanaf vandaag bent u voor de rest van uw leven alumnus. Alumnus voor het leven. Springlevend. Alumni Alive. Alumni For Life. Dat is VBI. En voor jullie, jongeren is daar zelfs Jong.VBI.

Alle informatie over de activiteiten, communicatie, voordelen en het netwerk kan je op deze site vinden.

Namens VBI en al haar geledingen wens ik je van harte proficiat met het behalen van je diploma, heet ik je van harte welkom bij de Alumni For Life en bedankt ik je van harte bij voorbaat voor het engagement dat je zal tonen. Danku.

Steven