Winnaars van de VBI studentenprijzen 2015 zijn bekend!

Hoe kunnen nanopartikels de retentie én permeabiliteit van membranen verhogen? Hoe bepaal je of hennepkledij gemaakt in China duurzamer is dan katoenen kledij? En welke moleculen zorgen voor gezondheidseffecten van probiotica? Als je een antwoord wil hebben op deze vragen, dan had je naar de VBI Studentenprijzen 2015 moeten komen! Drie zeer interessante, enthousiaste en heldere uiteenzettingen die zeer gesmaakt werden door jury en publiek.

De uitreiking van de VBI Studentenprijzen vond dit jaar plaats op vrijdag 11 december in het Landbouwinstituut. De 30% beste masterproeven van elke afstudeerrichting werden uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. Daarna volgde twee selectierondes: 1 gebaseerd op het onderwerp en de motivatiebrief, en een tweede na een presentatie/vragenronde voor een beperkte jury op de BIR-dag.
Rhea Verbeke, Nicole Imholz en Hannes Van Eynde werden geselecteerd voor de finale verdediging!

  • Rhea Verbeke: Dunne Film Nanocomposiet Membranen: controle over de positie van de vuller (promotor prof. Ivo Vankelecom)
  • Nicole Imholz: Moleculaire en functionele analyses van lectines in gastro-intestinale en vaginale Lactobacillus species (promotor prof. Sarah Lebeer)
  • Hannes Van Eynde: Comparative Life Cycle Assessment of hemp and cotton fibres used in Chinese textile manufacturing (promotor prof. Erik Mathijs)

De VBI jury, Dirk Verheyden (30 jaar ervaring bij P&G, nu zaakvoerder interim-management bureau VF&P), Ben Aernouts (post-doc Biosysteemtechniek) en Stefan Ruyters (VBI.Science en project manager Ghent Bio-economy Valley) lieten zich van hun multidisciplinaire kant zien om kandidaten stevig op de rooster te leggen. Zoals elk jaar stonden ze weer voor de moeilijke taak om de beste kandidaat te kiezen. Uiteindelijk werd de verzorgde en heldere presentatie, de wetenschappelijkheid en de kritische ingesteldheid van Nicole Imholz bekroond met de eerste prijs. De mogelijke moleculaire mechanismen van lectines in de werking van probiotica werden uitgelegd en het ruimer kader van probiotica werd toegelicht. Verheugd en verbaasd nam Nicole de prijs in ontvangst. Ook Rhea en Hannes gingen niet met lege handen naar huis.

Tijdens de networking receptie werd door het aanwezige publiek de beste bachelorproef gekozen. Zes geselecteerde bachelorproeven stelden immers hun poster tentoon. Na een nek-aan-nekrace kwam ‘Blutsdetectie bij aardbeien‘ van Bart Boelen, Jolien Breukers, Arne Panis, Loni Tassenoy, Twinkel Van Impe (promotor prof. Wouter Saeys) als winnaar uit de bus.

Proficiat aan alle winnaars en we kijken alvast uit naar de VBI Studentenprijzen 2016, in een vernieuwd jasje!